Τι είναι το Clinical Pilates

Τι είναι το Clinical Pilates

Το Pilates έκανε την εμφάνισή του στα μέσα του 20 αιώνα και τώρα είναι μια αρκετά διαδεδομένη μέθοδος εκγύμνασης ολόκληρου του σώματος. Είναι βασισμένο στο να αναπτύξει έναν ισχυρό και εύκαμπτο κορμό ενώ δίνει έμφαση στην σύνδεση μυαλού και σώματος μέσω της κίνησης.
Ο δημιουργός της μεθόδου Joseph Pilates όντας ο ίδιος φιλάσθενος από μικρή ηλικία, κατάφερε μέσα από την άσκηση να ξεπεράσει τα προβλήματά με την υγεία του ιδρύοντας έτσι το κλασικό pilates το οποίο είναι βασισμένο στον έλεγχο, την ακρίβεια και την αναπνοή.
Με τα χρόνια η μέθοδος γνώρισε διάφορες τροποποιήσεις ανάλογα τους στόχους που ο καθένας θέλει να επιτύχει. Έτσι η μέθοδος μπορεί να έχει θεραπευτικό κριτήριο (clinical pilates) ή ακόμα πιο δυναμικό – αθλητικό σκοπό.
Πληθώρα ερευνών υποστηρίζουν πως ο πόνος ,η χρόνια δυσλειτουργία, η έλλειψη άσκησης καθώς και η παρατεταμένη κακή στάση οδηγούν στην αδρανοποίηση των εν-τω βάθη μυών του κορμού που είναι υπεύθυνοι για την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Η αδρανοποίηση των μυών αυτών είναι ένας κυρίως προδιαθεσικός παράγοντας πόνου και τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης καθώς και υποτροπών λόγω των τροποποιημένων φορτίων στις αρθρώσεις.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι ασκήσεις clinical pilates ενεργοποιούν και ενδυναμώνουν τους εν-τω βάθη σταθεροποιητές μυς του κορμού σε μεγάλο βαθμό. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ενώ όλο και πιο πολλές κλινικές αποκατάστασης έχουν εντάξει την μέθοδο με τον βασικό της εξοπλισμό ( Reformer,Tower , Wunda Chair, barrel κ.α.) ως ένα μέσο για την θεραπεία μυοσκελετικών και νευρολογικών προβλημάτων.
Το clinical pilates συστήνεται σε άτομα μετά από κάποιον τραυματισμό που αναζητούν μια δραστηριότητα που να είναι ταυτόχρονα προληπτική και επανορθωτική. Συνιστάται ακόμα σε άτομα με χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα (οσφυαλγία, αυχεναλγία, αθλητικές κακώσεις, οστεοπόρωση , ακράτεια, εγκυμοσύνη κ.α.) καθώς και σε αθλητές που θέλουν να βελτιώσουν το πρότυπο κίνησης τους προσομοιάζοντας το άθλημά τους μέσα από την μέθοδο.
Θα πρέπει πάντα να εφαρμόζεται από πιστοποιημένους δασκάλους καθώς απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις εμβιομηχανικής, παθολογίας και φυσιολογίας.

54321
(1 vote. Average 5 of 5)