Pilates και αθλητισμός

Pilates και αθλητισμός

Πολλοί αθλητές και γυμναστές πιστεύουν ότι οι ασκήσεις με βάρη βελτιώνουν τη δύναμη και την απόδοση στα δυναμικά αθλήματα. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι τόσο ανατομικά όσο και λειτουργικά, κάτω από τις μεγάλες μυϊκές ομάδες βρίσκονται κάποιες μικρότερες, οι λεγόμενοι σταθεροποιοί μυς. Ο ρόλος τους είναι ρυθμιστικός και όταν οι συγκεκριμένοι μύες είναι εκτός φυσιολογικής λειτουργίας, οι μεγάλοι σκελετικοί μυς δουλεύουν «υπερωρίες» για να αποδώσουν τα μέγιστα. Κάτι τέτοιο εμποδίζει τη φυσιολογική αποθεραπεία μετά την άσκηση και φέρνει το σώμα εκτός μυοσκελετικής ισορροπίας. Έτσι ο αθλητής δεν μπορεί να αποδώσει το μέγιστο ως προς την παραγωγή δύναμης-ισχύος, και το βασικότερο, δημιουργείται έδαφος για μυοσκελετικούς τραυματισμούς από υπέρχρηση.
Το Pilates είναι, τεκμηριωμένα πλεόν, μια εξαιρετική μέθοδος εκγύμνασης ολόκληρου του σώματος. Στοχεύει στη μέγιστη σταθεροποίηση του κορμού και τον απόλυτο χρονισμό της δραστηριότητας των μικρότερων σταθεροποιών μυών. Έτσι, ενισχύεται η ιδανική δραστηριότητα των μεγάλων μυικών ομάδων, που λειτουργούν στα άκρα προς παραγωγή μοχλών και ροπών, ώστε το σώμα να δουλεύει αρμονικά με την ιδανική κατανάλωση ενέργειας σε διάφορες δραστηριότητες.
Κάθε άθλημα έχει το δικό του ιδιαίτερο πρότυπο κίνησης (κινησιολογία). Κάποια αθλήματα απαιτούν να δουλεύουν ορισμένες μυικές ομάδες ισχυρότερα (δύναμη), άλλα απαιτούν να δουλεύουν κάποιες μυικές ομάδες για περισσότερο χρόνο (αντοχή), ενώ συνήθως απαιτείται συνδυασμός των παραπάνω. Όλα όμως τα αθλήματα απαιτούν ο αθλητής να έχει δυνατό «κέντρο» (μύες του κορμού), καλό συντονισμό και καλή αίσθηση των μελών του στον χώρο (ιδιοδεκτικότητα). Στις επόμενες παραγράφους θα αναφέρουμε επιγραμματικά πώς η ενδυνάμωση με τη μέθοδο pilates μπορεί να προλάβει τραυματισμούς υπέρχρησης, να εξασφαλίσει διάρκεια και υψηλές επιδόσεις στα περισσότερο διαδεδομένα αθλήματα.

Αθλήματα έκρηξης-ταχύτητας (κλειστός στίβος)
Αθλήματα όπως άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος, αγώνες ταχύτητας (100μ, 200μ, 400μ, σκυταλοδρομίες), σφαιροβολία, ακοντισμός, κτλ. είναι αθλήματα που οι αθλητές παρουσιάζουν συχνά σύνδρομα υπέρχρησης, όπως για παράδειγμα, μία τενοντοπάθεια υπερακανθίου τένοντα στους ρίπτες. Ακόμα, οι αθλητές ταχύτητας και αλμάτων παρουσιάζουν συχνά θλάσεις στους οπισθίους μηριαίους, καθώς και διάφορες κακώσεις στα πέλματα και στα γόνατα. Οι κακώσεις αυτές μπορούν εύκολα να προκληθούν στο σώμα όταν υπάρχουν μυϊκές ανισορροπίες και περιορισμένο εύρος κίνησης στην άρθρωση.

Το Pilates βελτιώνει την απόδοση διορθώνοντας τα λάθος κινητικά πρότυπα που δημιουργούνται στο σώμα από παλιούς τραυματισμούς ή από λάθος τεχνική, δυναμώνει τον κορμό και βελτιώνει την ευλυγισία προλαμβάνοντας ή θεραπεύοντας τραυματισμούς. Ένα από τα σημαντικά οφέλη της μεθόδου είναι ότι υποστηρίζει και δυναμώνει ολόκληρο το σώμα βελτιώνοντας τη λάθος στάση και ευθυγραμμίζοντας τη σπονδυλική στήλη. Επίσης, σπουδαίο ρόλο έχει η επανεκπαίδευση της διαφραγματικής αναπνοής, που εκτός από σημαντικός μυς της αναπνοής, βοηθά και στη σταθεροποίηση του κορμού. Έρευνες δείχνουν πως οι αθλητές ταχύτητας 100μ, 200μ και 400μ παίρνουν 2 με 4 αναπνοές κατά τη διάρκεια του αγώνα, κάτι που δείχνει τη σπουδαιότητα της συστολής του διαφράγματος και του εγκάρσιου κοιλιακού για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Πετοσφαίριση (βόλεϊ), Αντισφαίριση (τένις)
Είναι αθλήματα που απαιτούν σκέψη, συντονισμό, εκρηκτικότητα και τεχνική. Οι συχνότεροι τραυματισμοί εμφανίζονται στους ώμους και στους αγκώνες (tennis elbow). Το pilates βοηθάει στη σταθεροποίηση του κορμού και της ωμικής ζώνης κατά την υποδοχή και ρίψη της μπάλας. Αυξάνει τη δύναμη και την ευλυγισία όλων των περιφερικών αρθρώσεων που συμμετέχουν, όπως τους καρπούς, τους αγκώνες, τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη. Εκπαιδεύει το σώμα ως σύνολο ώστε να έχει ο αθλητής καλύτερη στάση και αίσθηση των μελών του στο χώρο (ιδιοδεκτικότητα), χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους μυς την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Μαραθώνιος
Οι δρομείς συχνά παραπονιούνται για πόνους στο ισχίο, στα γόνατα και στα πέλματα ως αποτέλεσμα εξωτερικών συνθηκών (ανώμαλο έδαφος, λάθος υποδήματα) και εσωτερικών συνθηκών (λάθος πάτημα, μυϊκές ανισορροπίες). Με το Pilates μαθαίνεις πώς να πατάς σωστά και πώς να ελέγχεις την κάθε κίνηση, βάζοντας ξανά το σώμα σε μια ισορροπία. Παράλληλα, δυναμώνεις τους αναπνευστικούς μυς βελτιώνοντας την αντοχή, ενώ η σταθεροποίηση του κορμού «θεραπεύει» το σώμα από τις λάθος μηχανικές φορτίσεις που δέχεται.

Χορός (μπαλέτο, σύγχρονος χορός, κ.α.)
Οι χορευτές χρησιμοποιούν τη μέθοδο pilates εδώ και πολλά χρόνια. Πολλά κέντρα χορού έχουν ενσωματώσει το ασκησιολόγιο στην προπόνηση τους καθώς χαρίζει συμμετρία στο σώμα, δύναμη, λεπτούς και δυνατούς μυς και αρμονία στη ροή των κινήσεων.

Extreme sport (kite surf, wind surf, snowboard, ski, κ.α.)
Τέτοιου είδους αθλήματα επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τη μέθοδο Pilates, καθώς η δυναμική ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και οι ασκήσεις ισορροπίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεθόδου. Οι περισσότερες ασκήσεις Pilates γίνονται πάνω σε μια ασταθή βάση στήριξης (reformer), αυξάνοντας έτσι την ιδιοδεκτικότητα που είναι βάση για όλες τις φυσικές δραστηριότητες.

Πολλοί είναι οι μεγάλοι αθλητές που έχουν θωρακίσει το σώμα τους εντάσσοντας στην προπόνησή τους τη μέθοδο Pilates, όπως οι Ολυμπιονίκες Sanya Richards (αγώνες δρόμου 400μ), Dara Torres & Natalie Coughlin (κολύμβηση – ύπτιο, πεταλούδα, ελεύθερο), Andre Ward (πυγμαχία), Julia Mancuso (ski),  όπως επίσης και όλες οι μεγάλες ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

54321
(4 votes. Average 4.5 of 5)